Vigelandsparken
Vigelandsparken, belägen i hjärtat av Oslo, Norge, är mer än bara en park; det är en världsberömd skulpturpark och ett mästerverk av den norske skulptören Gustav Vigeland. Med över 200 skulpturer i brons, granit och smidesjärn, erbjuder Vigelandsparken en unik konstupplevelse i det fria.
Vigelandsparken i Oslo är en hyllning till mänsklighetens komplexitet och skönhet. Genom Gustav Vigelands visionära konstverk erbjuder parken en unik möjlighet att utforska mänskliga känslor och erfarenheter i en naturskön miljö. Att besöka Vigelandsparken är inte bara att beskåda konst; det är att ta del av en djupare förståelse för livets cykler och de band som förenar oss.
Den här artikeln tar en närmare titt på denna magnifika park, dess historia, framstående verk och det arv Gustav Vigeland har lämnat efter sig.
Historia
Vigelandsparken är en del av Frognerparken, Oslos största parkområde. Tanken på en skulpturpark uppstod i början av 1900-talet när Gustav Vigeland ingick ett avtal med Oslo stad. Enligt avtalet skulle Vigeland donera alla sina framtida verk till staden i utbyte mot en ateljé och en bostad. Arbetet med parken påbörjades på 1920-talet och fortsatte fram till Vigelands död 1943. Parken öppnades officiellt för allmänheten 1947, fyra år efter Vigelands död.
Nya skulpturer av Vigeland har lagts till även efter invigningen. Till exempel kom skulpturen Overrasket till parken år 2002. Den skapades av Vigeland 1942 med den österrikiska judinnan Ruth Maier som modell, bara några månader innan hon deporterades från Norge till Tyskland, skickades till Auschwitz och dödades i en gaskammare.
Skulpturerna
Vigelands verk i parken spänner över hela hans karriär och inkluderar allt från tidiga verk till de han skapade under sina sista år. Skulpturerna är indelade i fem huvudgrupper längs en 850 meter lång axel:
- Huvudingången markerar början på parkens axel och välkomnar besökare med sina storslagna smidesjärnsgrindar.
- Bron är hem för 58 bronsstatyer som skildrar människor i olika åldrar och stadier av livet, inklusive den berömda ”Sinnataggen” (Ilsken pojke).
- Fontänen är omgiven av 20 träskulpturer som tillsammans bildar en labyrint, med en stor bronsfontän i mitten som illustrerar människans livscykel.
- Monolitten är parkens kronjuvel, en hög pelare med 121 mänskliga figurer, hugget ur ett enda block granit, som symboliserar människans strävan mot det gudomliga.
- Livshjulet består av sju människor som håller i en cirkel, symboliserande evigheten.
Att besöka Vigelandsparken
Vigelandsparken är öppen året runt och är gratis att besöka. Parken är inte bara ett populärt turistmål utan också en viktig del av invånarnas dagliga liv i Oslo. Här kan besökare njuta av en lugn promenad, picknick och naturligtvis, beundra Vigelands fantastiska skulpturer. Under sommarmånaderna anordnas guidade turer som ger insikter i Vigelands liv och verk.
Om Gustav Vigeland
Gustav Vigeland är en av Norges mest framstående skulptörer, och hans arbete i Vigelandsparken är hans största och mest kända projekt. Vigelands verk utforskar mänskliga känslor och relationer, från födelse till död, utan att lämna något stadium av livet oberört. Genom sitt arbete lyckades Vigeland skapa en universell berättelse om människolivet som talartill besökare från hela världen.
Gustav Thorsen (Vingeland) föddes år 1869 i Mandal. Han är en del av den välkända norska konstnärssläkten Vingeland, som härstammar från gården Vingeland i Agder fylke. Hans bror är skulptören Emanuel Vigeland (född Thorsen).
Gustav Vingeland är framförallt berömd för sina naturalistiska skulpturer av människor i olika skeden av livet, men har också gjort andra typer av skulpturer och skapat den medalj som utdelas i samband med Nobels fredspris.
I Sverige kan man se hans verk Lekande björnar i Marabouparken i Sundbyberg.