Stadsdelen Frogner

Frogner är en exklusive stadsdel i västra Oslo där fastighetspriserna är så höga att de flesta nya oslo-svenskar knappt ens har råd att drömma om att köpa hus här. Även att hyra något brukar kosta en rejäl slant och utbudet av bostäder till uthyrning är inte stort.

Om du vill hitta något i detta område så är det bra att välja en mäklare som specialiserar sig på fastigheter i stadsdelen Frogner.

Bebyggelsen i Frogner domineras av villor och här finns också gott om öppna ytor i form av parker. Flera ambassader ligger i Frogner. Stadsdelen erbjuder närhet till centrala Oslo samtidigt som här finns stora grönytor, strand och hav, trevliga båtplatser, etc.

Stadselen  har fått sitt namn efter den gamla herrgården Frogner och dess ägor. Den upptar en yta av ungefär 8,3 kvadratkilometer. Herrgården (Frogner Hovedgård) finns fortfarande kvar och ligger i den vackra Frognerparken.

Förutom Frognerparken ligger även Bygdøy kongsgård och det lilla palatset Oscarshall i den här stadsdelen. Halvön Bygdøy är ett viktigt rekreationsområde som lockar besökare från hela Oslo och som inkluderar flera stränder.

Museum

Bor man i Frogner har man nära till bland annat Vikingskeppsmuseumet, Norsk Folkemuseum (ett kulturhistoriskt museum), Oslo Bymuseum, Vigelandsmuseum (ett konstmuseum), Kon-Tiki Museum och skeppet Fram som Roald Amundsen reste till Antarktis med.

Frognerparken

Frognerparken är Oslos största park och här finns goda möjligheter att promenera, löpa, spela badmiton och liknande, ha en picknick eller bara njuta av den friska luften. På sommaren är parken populär att sola i och i ett av parkens hörn (i riktning mot Majorstua) finns ett utomhusbad. Sommartid är också då man kan se parkens alla rosor blomma – Frognerparken har Norges största samling av rosor och här växer över 150 olika sorter fördelat över cirka 14 000 plantor.

Frognerparken breder ut sig över 100 hektar som ursprungligen tillhörde godset Froger Hovedgård. Oslo kommun köpte egendomen i början av 1900-talet och herrgårdens byggnader står fortfarande kvar och huserar Oslo Bymuseum.

I mitten av Frognerparken ligger skulpturparken Vigelandsanlegget i anslutning till Vigelandsmuseet. Skulpturparken skapades av konstnären Gustav Vigeland i mitten av 1900-talet och här finns över 200 skulpturer i brons, järn och granit. Nu för tiden är den en av Norgest mest välbesökta attraktioner och här finns bland annat en restaurang, ett sommarcafé och Oslos största lekpark. På vintrarna spolas en skridskobana. Har du inte fått med dig dina skridskor från Sverige är det ingen fara – det finns skridskor att hyra i anslutning till banan.

Frogners historia

Som nämnts ovan har stadsdelen Frogner fått sitt namn från godset Frogner. Området blev en del av Oslo (som då hette Christiania) år 1878. Kring sekelskiftet tog byggandet av hus fart här, då området blev populärt bland välbärgade Oslobor som ville bo i den friska luften utanför centrum av staden. Många av husen som fortfarande står kvar i Frogner uppfördes under den här perioden och Frogner har allt sedan dess varit en stadsdel för välbärgade personer som kan betala de höga fastighetspriserna.