Vilket område?
Som ny i Oslo är det svårt att veta vilket område man bör bo i och vad man inte alltid tänker på är att Oslo är en storstad där det är lätt att komma ”för långt ut”. Långt ut är en väldigt individuell bedömning men om man ser till Oslos ringsystem passar det sig bäst att bo innanför ring 2 om man vill bo i vad som räknas som centrala Oslo.
Nedan finner du information om Oslos 15 områden samt tips om hur du finner din perfekta stadsdel.
Oslos kommun är indelad i 15 områden som kallas för bydeler:
- Alna
- Bjerke
- Frogner (Ring 2)
- Gamle Oslo (Ring 3)
- Grorud
- Grünerløkka (Ring 2 och 3)
- Nordre Aker
- Nordstrand (En bit i ring 3 – centralt)
- Sagene (Ring 3 och en del i Ring 2)
- St. Hanshaugen (Ring 2)
- Stovner
- Søndre Nordstrand
- Ullern (En bit i 2, 3 och utanför)
- Vestre Aker
- Østensjø (En bit in i ring 3)
Om man som nyinflyttad hamnar innanför ring 3 men utanför ring 2 så bor man ändå ganska centralt och det är viktigt att kolla på en karta innan man flyttar så att det inte blir för långt bort från centrum.
Det finns bättre och mindre bra områden i Oslo och de bättre är Majorstuen, St. Hanshaugen, Grünerløkka, Frogner, Aker Brygge, Sentrum och första delen av Torshov. Områdena räknas med omnejd och om du hamnar här så kommer din Oslovistelse vara trevlig.
Vilket område passar dig?
De flesta svenskar gillar att bo relativt centralt för att både inte ha för långt till jobbet men också för att ha nära till sitt umgänge efter arbetstid. Försök att välja det område som du tror att du kommer trivas bäst i. Om du vill bo nära mysiga butiker och restauranger till ett bra pris så bör du söka dig till Majorstuen eller Grünerløkka. Majorstuen är enligt Osloborna Oslos bästa shopping- och matdistrikt och här hittar du priser som inte får ditt hjärta att dunka fort av skräck. Grünerløkka är hipsternas paradis och här hittar du coola butiker och restauranger med en twist till bra pris.
Känner du att du gärna vill bo i ett lyxigare område med nära till trevliga parker så bör du leta boende vid Frogner och St. Hanshaugens trevliga omgivningar. Har du önskan om att bo i ett mer mångkulturellt område med inspirerande matkultur från världens alla ändar (om än med en del oenigheter i området) – sök dig till Grønland som fortfarande är väldigt centralt och nära kollektivförbindelser.
Här bor svenskarna
De flesta svenskar bor på Grünerløkka, Majorstuen, Frogner och St. Hanshaugen men det finns även dem som bosätter sig utanför centrum för att minska sina boendekonstnader. Det är inte överdrivet svårt att ta sig om man bor utanför Oslo, tågen går regelbundet och tar dig dit du behöver men avgångarna minskar kraftigt under kvällar och helger och stationerna kan kännas obehagliga när det är mörkt ute. Om du bor utanför staden och är ute på kvällarna så var noga med att söka följe med en vän eller be om att få sova över hos någon i stan för att åka hem under dagtid.