Munchmuseet
Munchmuseet, beläget i Oslo, Norge, är dedikerat till den norska konstnären Edvard Munch, mest känd för sitt ikoniska verk ”Skriet”. Museet, som grundades för att bevara och presentera Munchs omfattande bidrag till modern konst och samtidigt berätta om Munchs liv och historia, har blivit en central plats för både konstälskare och forskare. I denna artikel kommer vi att titta på Munchmuseets historia, samlingar och arkitektur.
Munchmuseet fungerar inte bara som en viktig kulturinstitution i Norge, utan det bidrar också till den internationella förståelsen och uppskattningen av Edvard Munchs arbete. Genom sin forskning och sina utställningar stärker museet Munchs plats i konsthistorien och främjar diskussioner kring de universella teman som hans verk berör, såsom kärlek, ångest, sjukdom och död.
Munchmuseet erbjuder en oöverträffad inblick i Edvard Munchs liv och verk och är en oumbärlig resurs för alla som är intresserade av modern konst. Att besöka Munchmuseet är att upptäcka en värld av djupa emotionella och estetiska upplevelser.
Historia och bakgrund
Munchmuseet invigdes år 1963, nästan 20 år efter Edvard Munchs död. Munch, som avled 1944, lämnade i sitt testamente sin omfattande samling av konstverk till Oslo stad. Denna generösa donation inkluderade mer än 1 000 målningar, 4 500 teckningar och 18 000 grafiska blad, vilket gjorde det möjligt för staden att skapa ett museum tillägnat konstnärens arbete. Museets uppdrag har sedan dess varit att bevara, forska och sprida kunskap om Munchs konst.
Samlingar
Munchmuseet rymmer världens största samling av Edvard Munchs verk. Samlingarna spänner över hela hans konstnärliga karriär och inkluderar allt från tidiga verk till de han skapade under sina sista år. Utöver ”Skriet” innehåller samlingarna andra berömda verk som ”Madonna”, ”Vampyr” och ”Pubertet”.
Museet erbjuder också insikter i Munchs experiment med olika tekniker och material, samt hans personliga föremål och fotografier, vilket ger en djupare förståelse för konstnären bakom konstverken.
Utställningar och program
Munchmuseet är inte bara hem för permanenta utställningar av Munchs verk, utan det arrangerar också tillfälliga utställningar som utforskar olika aspekter av hans konstnärskap eller presenterar verk av andra konstnärer i dialog med Munch. Museet har ett omfattande pedagogiskt program, inklusive verkstäder, föreläsningar och guidade turer, och jobbar mycket med att göra konsten tillgänglig för alla åldersgrupper.
Kan jag se Skriet?
Edvard Munch skapade flera olika versioner av Skriet och åtta av dem ingår i Much-samlingen i Oslo. Dessutom har museet skisser, studier och texter med anknytning till Skriet. Vid sidan av detta finns även en version av Skriet i Nasjonalmuseet.
Av de åtta konstverket är ett en målning; närmare bestämnt en i tempera och olja som målats på kartong. En är en teckning (kritor på kartong) och de övriga sex är litografier.
Du kan alltid se minst en Skriet i museet när du än besöker det
På fjärdevåningen visas alltid minst en version av Skriet – antingen målningen, teckningen eller någon av litografierna. Inget av verken visas permanent, eller ens under en hel dag, utan de roteras under dagen.
Varför får vi inte se alla åtta i museet samtidigt? Eftersom de är gjorda på kartong istället för på traditionell målarduk är de mycket skörare än vanliga tavlor. Därför har museet valt att begränsa hur mycket ljus de utsätts för. Alla som för tillfället inte är framme för museets besökare vilar i mörkret, så att de ska hålla längre. Förhoppningen är att även framtida generationer ska kunna få se äkta versioner av Skriet i gott skick.
Arkitektur
Den ursprungliga byggnaden för Munchmuseet designades av arkitekterna Einar Myklebust och Gunnar Fougner. Den ligger i stadsdelen Tøyen i Oslo.
Med tiden blev det dock tydligt att museet behövde modernare faciliteter för att bättre kunna bevara och presentera sin samling. Ett ambitiöst projekt för ett nytt museum vid Oslos hamnfront, Bjørvika, inleddes. Den nya byggnaden, designad av det spanska arkitektkontoret Estudio Herreros, invigdes 2021. Den nya byggnaden, som är en arkitektonisk landmärke, har förbättrade utställningsytor, forskningsfaciliteter och publika områden. Den nya byggnaden i Bjørvika representerar en ny era för museet, med förbättrade möjligheter att bevara och dela med sig av Munchs arv.