Dronning Sonja Kunststall

Dronning Sonja Kunststall, eller Drottning Sonjas Konststall, är ett konstgalleri beläget i hjärtat av Oslo. Det invigdes 2017 av Drottning Sonja av Norge och är inrymt i de historiska stallarna vid Kungliga Slottet.

Dronning Sonja Kunststall är en viktig del av kulturutbudet i Oslo och erbjuder en blandning av historisk arkitektur och intressanta konstutställningar. Här finns en unik möjlighet för besökare att utforska Norges rika konstnärliga arv och den norska kungafamiljens samlingar. Oavsett om du är en konstälskare eller en tillfällig besökare erbjuder Dronning Sonja Kunststall en berikande upplevelse genom sina olika utställningar, utbildningsprogram och specialevenemang.

Den byggnad som idag inhyser Dronning Sonja Kunsthall uppfördes i mitten av 1800-talet och var förr ett kungligt stall. För att omvandla den till ett modernt konstgalleri samtidigt som den historiska arkitekturen i stora delar bevarades genomförde man omfattande renoveringar i samarbete med Riksantikvariern. Stallbyggnaden fick behålla sin övergripande 1800-talsstruktur och på insidan påminner den mycket om hur den såg ut under 1910-talet. Innuti är det högt till tak, gallerierna är rymliga och över besökarnas huvuden löper vackert restaurerade träbjälkar.

Dronning Sonja Kunsthall utsidan

Utställningar och samlingar

Dronning Sonja Kunststall arrangerar en mängd olika konstutställningar, inklusive samtida och historisk konst. Galleriet visar ofta verk från de norska kungliga samlingarna och stödjer framväxande konstnärer genom tillfälliga utställningar.

Den permanenta samlingen inkluderar verk från den norska kungafamiljens konstsamling, med verk av framstående norska och internationella konstnärer. Samlingen är kurerad för att återspegla både historisk betydelse och samtida relevans.

Utbildningsprogram och evenemang

Workshops och föreläsningar

Konststallet erbjuder utbildningsprogram, inklusive workshops, föreläsningar och guidade turer. Dessa program syftar till att engagera allmänheten, särskilt studenter och konstentusiaster, i uppskattningen av konst och kulturarv.

Specialevenemang

Galleriet är värd för specialevenemang som konstnärssamtal, boklanseringar och kulturfestivaler, vilket ger en dynamisk kulturell mötesplats för den lokala gemenskapen och besökare.

Byggnadens historia

Stallbyggnaden uppfördes 1845-1848 och utvidgades senare på uppdrag av Kong Haakong och Dronning Maud år 1911. Dronning Maud hade ett starkt hästintresse och tillbringade gärna tid i stallet för att koppla av.

De ursprungliga planerna på ett stall skapades år 1836 av slottsarkitekten H.D.F. Lindstow, som föreslog att stallet skulle ligga vid Nisseberget, nära Karl Johans gata. Detta skulle dock ha krävt sprängningsarbeten, och budgeten var redan ansträngd. År 1845 beslutade Kong Oscar I att Nisseberget och Abelhaugen skulle göras till en del av slottsparken istället, och stallet hamnade i andra änden av parken, vid Parkveien.

Värt att tänka på i sammanhanget var att Norge 1814-1905 var i en union med Sverige och unionskungligheterna hade aldrig slottet som fast bostad. Det var först i och med unionsupplösningen som den nya norska monarkin etablerades år 1905, och år 1911 utvidgades stallet för att kunna hantera de nya behoven. Den norska staten hade inte några pengar att lägga på sådana utsvävningar, så kostnaden för ombyggnaden betalades med kungen och drottningens privata pengar. Slottsförvaltaren Hjalmar Welhaven skapade ritningarna, vilka godkändes av kommunen under hösten 1908. Därefter påbörjades arbetet direkt och det förbättrade stallet stod redo att användas år 1911. Här fanns förutom spiltor och sjukstall även ett ridhus, en smedja, ett tillskärningsgalleri, och plats för både vagnar och tre bilar. Mittenstallet hade rum för 38 hästar och deras tillbehör.

Dronning Maud kom från England och hade med sig ett starkt hästintresse därifrån, och det nya slottsstallet i Olso hade inspirerats en hel del av The Royal Mews; ett stall knutet till Buckingham Palace i London. En brittisk stallmästare anställdes, och efter hand växte arbetsstyrkan till över ett dussin personer som bodde på andra våningen i stallet.

Hästar ersätts av bilar

Kong Haakong köpte sin första bil redan år 1913, men Dronning Mauds starka hästintresse – och behovet av häst-och vagn för vissa formella kungliga event – gjorde att stallet även fortsättningsvis användes flitigt. Efter drottningens död år 1938 började dock verksamheten avvecklas, och de sista hästarna lämnade stallet år 1940 då Norge låg i krig med Tyskland.

När den norska kungafamiljen kunde återvända till slottet i Oslo efter andra världskrigets slut fylldes inte stallet med nya hästar utan användes som lager och garage. Under några år på 1960-talet fungerade det också som ateljé för tre bildkonstnärer.

Stallet förvandlas till konsthall

Stallet gjordes om till en konsthall i samband med firandet av Dronning Sonjas 80-årsdag, som gåva till den konstälskande drottningen från hennes make Kong Harald. Den officiella öppningsceremonin ägde rum på hennes födelsedag den 4 juli, 2017.

Renoveringsarbetet startade under hösten 2016 och återställde på många vis till hur stallet såg ut 1911. Interörerna restaurerades och hästarnas spiltor behölls och blev den del av galleriet. Det går till och med att se vad hästarna som bodde här då hette.

En del av stallet som är mer 1800-tal än 1900-tal är besöksentrén från Parkveien, som ligger där det utsprungligen fanns en dörr vilken sattes igen redan år 1896. När renoveringsarbetarna på 2010-talet tog upp öppningen på nytt fanns Kong Harald själv på plats för att titta på.

Besöksinformation

Var ligger Dronning Sonja Kunsthall?

Dronning Sonja Kunststall ligger på Kungliga Slottets område i Oslo. Både buss- och spårvagnshållplatser finns i närheten, så man kan smidigt ta sig hit med kollektivtrafiken.

Öppettider

Öppettiderna varierar, så det är bäst att besöka den officiella sajten (Kongehuset.no) för att få aktuell information.

I skrivande stund är sommaröppettiderna kl 11:00 – 17:00, sju dagar i veckan, medan vinteröppettiderna är kl 11:00-17:00 torsdag – söndag. Räkna med att konsthallen stänger helt eller delvis under jullovet.

När det är dags att ställa i ordningen en ny utställning brukar konsthallen stänga under en period.

Biljetter

Inträdesbiljetter kan köpas via Ticketmaster. Det finns specialpriser för barn, studenter, och familjer. Gratis inträde för barn som inte fyllt 6 år.